12. 9. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Bouillabaisse je tradiční rybí polévka pocházející z Marseille. Tato lahodná polévka je plná čerstvých mořských plodů a aromatických bylinek, které vytvářejí bohatou a chutnou omáčku. Naučte se, jak připravit tento klasický francouzský recept a překvapte své chuťové buňky jedinečnou kombinací mořských chutí. Sledujte návod krok za krokem a připravte si skvělou bouillabaisse doma!
Suroviny
- 500 g různých ryb (např. treska, mořský vlk, candát)
- 500 g mořských plodů (krevety, mušle, chobotnice)
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 litr rybího vývaru
- 1 sklenice bílého vína
- Sůl, pepř, provensálské bylinky
Postup
- Na pánvi osmahněte nakrájené cibuli a prolisovaný česnek na olivovém oleji.
- Přidejte nakrájená rajčata a nechte krátce provařit.
- Přilijte bílé víno a nechte vše zredukovat.
- Přidejte rybí vývar a nechte provařit asi 15 minut.
- Přidejte nakrájené ryby a mořské plody a vařte dalších 10 minut.
- Případně dochuťte solí, pepřem a bylinkami.
- Podávejte s čerstvým chlebem a rouille (česneková majonéza).