5. 10. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Bouillabaisse rybí polévka s mořským rybím je tradiční francouzský pokrm plný chutí moře. Vychutnejte si bohatou a aromatickou polévku plnou čerstvých ryb, mořských plodů a bylinek. S tímto receptem si dokonale připravíte lahodné jídlo plné omega-3 mastných kyselin a dalších zdravých živin. Nechte se unést vůní moře a ochutnejte to nejlepší z francouzské kuchyně!
Suroviny
- 500g různých mořských ryb (např. mořský vlk, treska, losos)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 paprika
- 1 pórek
- 1 mrkev
- 1 brambora
- 1 lžička fenyklových semínek
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička šafránu
- 200ml bílého vína
- 1 litr rybího vývaru
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a zpěníme na něm nakrájenou cibuli, česnek a zeleninu (papriku, pórek, mrkev, bramboru).
- Přidáme na kostky nakrájená rajčata a vaříme asi 5 minut.
- Přidáme fenyklová semínka, tymián, šafrán a zalijeme bílým vínem. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut.
- Přidáme mořské ryby a rybí vývar, osolíme a opepříme podle chuti. Vaříme asi 15-20 minut, dokud ryba není hotová.
- Hotovou bouillabaisse podáváme posypanou nasekanou petrželkou a s křupavým chlebem.