10. 2. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Bouillabaisse, slavná rybí polévka s původem ve Francii, je gastronomickým zážitkem pro vaše chuťové pohárky. Tato výjimečná polévka kombinuje čerstvé mořské plody, jako je losos, štika a krevety, s aromatickou zeleninou a bylinkami. Pokud toužíte po autentickém zážitku a chutí Středozemního moře, Bouillabaisse je nezbytnou volbou. Naše receptura je jednoduchá a snadno přizpůsobitelná vašim preferencím a sezónní nabídce ryb. Nechte se unést vůni této bohaté a chutné polévky a dopřejte si skutečný kulinářský zážitek s Bouillabaisse.
Suroviny
- 1 kg různých druhů ryb (například treska, losos, mořský vlk)
- 500 g mušlí
- 500 g škeble
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 paprika
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička fenyklu
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička citronové šťávy
- Soľ a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si připravte všechny suroviny. Ryby omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Mušle a škeble očistěte. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Rajčata omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Papriku omyjte, vykostěte a nakrájejte na tenké proužky.
- Do hlubokého hrnce nebo velkého hrnce s hrubým dnem přidejte olivový olej a rozehřejte ho. Po chvíli přidejte pokrájenou cibuli a česnek a restujte je, dokud nezezlátnou.
- Přidejte rajčata a papriku a smažte je spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut. Poté přidejte tymián, rozmarýn, fenykl a sladkou papriku. Promíchejte.
- Přidejte ryby, mušle a škeble do hrnce. Zalijte vodou tak, aby všechny suroviny byly překryté. Přidejte citronovou šťávu, osolte a opepřete dle chuti.
- Přikryjte hrnec a vařte polévku na mírném ohni asi 30-40 minut, nebo dokud se ryby a mušle nezestředí.
- Hotovou bouillabaisse můžete podávat s čerstvým chlebem nebo grilovanými křutony. Dobrou chuť!