8. 10. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Bouillabaisse polévka s mořskými plody je lahodná a aromatická specialita, která vás okamžitě přenese na pobřeží Francie. Tato výtečná polévka kombinuje bohatý výrazný chuťový profil s pestrou směsicí čerstvých mořských plodů, jako jsou ryby, krevety a mušle. Připravte si tuto autentickou bouillabaisse doma a užijte si závan mořského vzduchu přímo ve své kuchyni. S naším jednoduchým receptem budete mít chutnou a vydatnou polévku připravenou za chvíli!
Suroviny
- 500 g smíšených mořských plodů (např. krevety, mušle, langošte)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 paprika
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička provensálských bylinek
- 0,5 l rybího vývaru
- 0,5 l bílého vína
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Mořské plody očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobno. Rajčata a papriku umyjeme a nakrájíme na kostičky.
- Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, přidáme česnek, rajčata a papriku. Dusíme pár minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidáme rajčatový protlak, provensálské bylinky, sůl a pepř. Promícháme a necháme dusit dalších pár minut.
- Po chvíli přidáme rybí vývar a bílé víno. Dusíme asi 10 minut, než se omáčka zredukuje.
- Na závěr přidáme smíšené mořské plody a vaříme do měkka, asi 5-7 minut.
- Hotovou bouillabaisse polévku podáváme s čerstvým chlebem.