20. 1. 2024
Autor: Roman Žák
Bouillabaisse à la Provençal
zdroj: Recepty 24/7

Bouillabaisse à la Provençal – tradiční provensálská rybí polévka plná bohatých chutí a vůně středomořských bylin. Tento recept vás zavede do slunečného pobřežního ráje jihu Francie. Užívejte si bohatou směs chutí a textur, které se spojují v harmonické slavnosti na vaší talíři. S přidáním čerstvého mořského plodu, aromatických bylin a sladkého rajčatového základu, tato bouillabaisse zaručuje úžasnou gastronomickou zkušenost. Připravte se na plnou chuťovou explozi a zhýčkejte své smysly s touto lahůdkou.

Bouillabaisse à la Provençal

Suroviny:

  • 1 kg různých druhů ryb (např. treska, mořský vlk, jeseter)
  • 500 g mořských plodů (krevety, mušle, chobotnice)
  • 2 cibule
  • 4 rajčata
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 4 brambory
  • 4 stroužky česneku
  • 1 l rybího vývaru
  • 250 ml červeného vína
  • olivový olej
  • špetka safránu
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Nejprve připravte zeleninu. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  2. V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek. Poté přidejte celer, mrkev a brambory a orestujte je krátce.
  3. Přisypte rajčata a nechte je krátce povařit. Poté zalijte vývarem a vínem. Přidejte špetku safránu a nechte polévku vařit přibližně 15 minut.
  4. Přidejte ryby a mořské plody a pokračujte v vaření dalších 10-15 minut, dokud se ryby nerozpadnou a mořské plody neuvarem.
  5. Před podáváním ochutnejte polévku a dosolte či připepřete podle chuti. Ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte s čerstvým chlebem nebo krutony.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *