3. 11. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na bouillabaisse? Naše klasická francouzská bouillabaisse je tu, aby vás nadchla svou bohatou chutí a rafinovaností. Tento vydatný rybí pokrm je plný čerstvých mořských plodů, které jsou vařené v aromatickém základu z cibule, česneku, rajčat a bylinek. Přidejte k tomu špetku safránu a povařte do dokonalosti. Ponořte se do světa francouzské kuchyně a vyzkoušejte naši lahodnou bouillabaisse ještě dnes!
Suroviny
- 500 g různých druhů ryb (například štika, treska, mořské vlčí žrádlo)
- 300 g měkkýšů (například korýši, mušle)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 paprika
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 ml rybího vývaru
- 200 ml bílého vína
- 1 lžička sušeného fenyklu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- špetka safránu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve připravte přísady. Ryby nakrájejte na menší kousky, cibuli a česnek jemně nasekejte, rajčata a papriku oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Na rozpáleném oleji osmažte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte rajčata a papriku a krátce restujte.
- Přidejte ryby a měkkýše, zalijte bílým vínem a nechte chvíli povařit.
- Přidejte rybí vývar, fenykl, tymián a safrán. Promíchejte a nechte vařit asi 20 minut, dokud se ryby neudělají.
- Před podáváním ochutnejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Bouillabaisse podávejte s křupavým chlebem.