31. 3. 2025
Autor: Eliška Krejčová
Boeuf bourguignon s vínem
zdroj: Recepty 24/7

Objevte klasiku francouzské​ kuchyně s naším receptem⁢ na Boeuf ​bourguignon s vínem. Toto bohaté a aromatické jídlo, plné ⁤chutí, se připravuje pomalým vařením hovězího masa ‍v červeném víně a ⁢koření. Krok za ​krokem vám ⁤ukážeme, jak na to, aby ⁣vaše Boeuf bourguignon ⁢bylo ⁢dokonale šťavnaté a plné ⁢chutí. Ideální na⁢ nedělní ‌oběd⁣ nebo speciální příležitosti. Připravte si lžíce, přichází požitek! ‍

Suroviny

  • 1 kg hovězího masa (nejlépe ‌kližka)
  • 200‌ g slaniny
  • 750 ml červeného burgundského vína
  • 2 lžíce‌ rajčatového protlaku
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • Bouquet garni (smyčka z kořeněného bylinného svazku)
  • 4 lžíce ‍olivového oleje
  • Sůl a⁤ pepř‍ podle chuti
  • 200 ‌g čerstvých ​nebo mražených perliček
  • 250 g čerstvých žampiónů

Postup

  1. Hovězí maso omyjte, ‌osušte a nakrájejte ‍na ‍kostky⁣ o velikosti přibližně 5 cm.
  2. Slaninu‌ nakrájejte ⁢na‍ kostičky a na rozpálené‍ pánvi na olivovém⁢ oleji osmahněte dozlatova.
  3. Přidejte‌ nakrájené maso a ⁤opečte ze všech stran do⁤ hněda.
  4. Přesuňte⁢ maso a slaninu do většího‌ hrnce, přidejte ‌nakrájenou cibuli,⁤ mrkev, protlak⁤ a česnek. Promíchejte a nechte ‌chvíli⁢ restovat.
  5. Přilijte burgundské⁤ víno, přidejte bouquet garni, ⁤osolte, opepřete a přiveďte k varu.
  6. Ztlumte⁣ plamen a​ nechte pomalu dusit pod⁣ pokličkou asi 2 ‌hodiny, až je maso​ měkké.
  7. Mezitím ⁣na pánvi osmažte nakrájené žampióny a až budou hotové, přidejte je do hrnce.
  8. Přidejte také perličky ‍a vařte dalších 30 minut.
  9. Boeuf bourguignon podávejte s pečivem nebo hladkou‍ kaší.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *