31. 3. 2025
Autor: Eliška Krejčová

zdroj: Recepty 24/7
Objevte klasiku francouzské kuchyně s naším receptem na Boeuf bourguignon s vínem. Toto bohaté a aromatické jídlo, plné chutí, se připravuje pomalým vařením hovězího masa v červeném víně a koření. Krok za krokem vám ukážeme, jak na to, aby vaše Boeuf bourguignon bylo dokonale šťavnaté a plné chutí. Ideální na nedělní oběd nebo speciální příležitosti. Připravte si lžíce, přichází požitek!
Suroviny
- 1 kg hovězího masa (nejlépe kližka)
- 200 g slaniny
- 750 ml červeného burgundského vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- Bouquet garni (smyčka z kořeněného bylinného svazku)
- 4 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 g čerstvých nebo mražených perliček
- 250 g čerstvých žampiónů
Postup
- Hovězí maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 5 cm.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a na rozpálené pánvi na olivovém oleji osmahněte dozlatova.
- Přidejte nakrájené maso a opečte ze všech stran do hněda.
- Přesuňte maso a slaninu do většího hrnce, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, protlak a česnek. Promíchejte a nechte chvíli restovat.
- Přilijte burgundské víno, přidejte bouquet garni, osolte, opepřete a přiveďte k varu.
- Ztlumte plamen a nechte pomalu dusit pod pokličkou asi 2 hodiny, až je maso měkké.
- Mezitím na pánvi osmažte nakrájené žampióny a až budou hotové, přidejte je do hrnce.
- Přidejte také perličky a vařte dalších 30 minut.
- Boeuf bourguignon podávejte s pečivem nebo hladkou kaší.