18. 2. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Boeuf bourguignon s hovězím masem je klasický francouzský recept, který potěší milovníky dobrého jídla. Lahodná hovězí kýta se dusí v červeném víně spolu s kořením, zeleninou a bylinkami, čímž vznikne lahodné jídlo plné chutí. Podávejte s přílohou podle vašeho výběru a užijte si skvělou gastronomickou zkušenost. S tímto receptem se rozhodně nešlápnete vedle!
Suroviny
- 800g hovězího masa
- 200g slaniny
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 200g žampionů
- 1 lahev červeného vína
- 400ml hovězího vývaru
- 4 lžíce rajčatové pasty
- sůl, pepř, tymián, bobkový list
- olej na smažení
Postup
- Na oleji osmahneme nakrájenou slaninu, vyjmeme a na stejném tuku orestujeme na kostky nakrájené maso.
- Přidáme nasekanou cibuli, utřený česnek, nakrájenou mrkev a žampiony, a restujeme dozlatova.
- Přidáme zpět slaninu, zalijeme vínem a vývarem, přidáme rajčatovou pastu a koření.
- Vše uvaříme do měkka asi 2-3 hodiny na mírném ohni.
- S podušeným bramborem podáváme horké.