9. 12. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Biryani s kuřecím masem: Vyzkoušejte tento lahodný indický recept na biryani s kuřecím masem! Kombinace aromatických koření, zázvoru a česneku se sladkou rýží a šťavnatým kuřecím masem vytváří dokonalou chuťovou explozi. S naším krok za krokem návodem a tipy na přípravu, se i začátečník pekař může těšit na dokonalý domácí biryani. Vyzkoušejte to ještě dnes a překvapte svou rodinu a přátele tímto exotickým pokrmem!
Suroviny
- 500 g kuřecího masa
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 a 1/2 šálku basmati rýže
- 2 a 1/2 šálku vody
- 1/2 šálku jogurtu
- 2 lžičky kari koření
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička garam masaly (směs koření)
- sůl podle chuti
- 5 lžic oleje
- na ozdobu: smažená cibulka, mandle nebo rozinky
Postup
- Nejprve připravte marinádu. Do mísy smíchejte jogurt, kari koření, kmín, kurkumu, koriandr, garam masalu a sůl.
- Maso nakrájejte na menší kousky a vložte ho do marinády. Nechte maso marinovat v lednici alespoň 2 hodiny (nebo přes noc, pokud máte více času).
- V hrnci rozehřejte olej a přidejte na kostky nakrájenou cibuli. Smažte cibuli dozlatova.
- Přidejte na jemno nasekaný česnek a smažte ho spolu s cibulí asi minutu, dokud nezačne vonět.
- Přidejte marinované kuřecí maso a smažte ho dohněda.
- Přidejte vodu a nechte směs povařit. Poté snižte teplotu a nechejte vařit pod pokličkou, dokud se maso nezměkne.
- Mezitím si připravte rýži. V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte opláchnutou rýži. Vařte rýži do mírného nadpolovičního uvaření.
- Sceďte rýži a přidejte ji k masu. Jemně promíchejte.
- Vše nechte vařit na mírném ohni, až bude rýže dokonale uvařená a nasákne všechny příchutě.
- Servírujte biryani na talíře a ozdobte smaženou cibulkou, mandlemi nebo rozinkami. Můžete také přidat čerstvou nasekanou zeleninu jako okurku nebo rajče.