8. 12. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Biryani s kuřecím masem – Originální indický recept plný aromatických koření a jemného kuřecího masa. Zkuste si připravit tento lahodný pokrm plný exotických chutí a vyzkoušejte autentickou indickou kuchyni i doma. Skvělý způsob, jak rozesmát své chuťové pohárky a posunout se na gastronomické dobrodružství!
Suroviny:
- 500 g kuřecího masa, nakrájeného na kousky
- 2 šálky dlouhozrnné rýže
- 1 velká cibule, nakrájená na tenké proužky
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 cm zázvorového kořene, nastrouhaného
- 2 zelené chilli papričky, nasekané
- 4 rajčata, nakrájená na kostičky
- 1/2 šálku jogurtu
- 2 lžíce biryani koření
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého skořice
- 1/2 lžičky garam masaly
- 4 lžíce oleje nebo másla
- sůl podle chuti
- čerstvá koriandr na ozdobu
Postup:
- V hrnci nebo rendlíku přiveďte vodu k varu. Přidejte sůl a dobře opláchněnou rýži. Vařte rýži 3/4 doba varu a scedíme ji.
- V hluboké pánvi zahřejte olej nebo máslo a přidejte cibuli. Smažte ji do zlatova.
- Přidejte česnek, zázvor a chilli papričky. Smažte je chvíli, dokud nezačnou vonět.
- Přidejte kuřecí maso a smažte ho, dokud není dobře opékané z každé strany.
- Přidejte rajčata a jogurt. Přidejte všechny koření (biryani koření, kurkumu, kmín, koriandr, skořici a garam masalu) a promíchejte.
- Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody. Přikryjte pánvi a nechte maso dusit, dokud není měkké a šťavnaté.
- Do velkého hrnce nebo rendlíku dejte vrstvu přivoněné rýže a vrstvu kuřecí směsi. Opakujte, dokud nedokončíte všechny ingredience. Závěrečnou vrstvou by měla být rýže.
- Pokud máte na hrnci překližku nebo jiný poklop, položte ji na hrnec. Pokud ne, můžete použít hliníkovou fólii nebo ručník, který vám pomůže udržet teplo uvnitř.
- Nechte biryani vařit na nízké teplotě po dobu asi 15-20 minut, dokud se rýže dokonale uvaří a přijme vůni kuřecího masa a koření.
- Před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem a podávejte teplé.