5. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Biryani krevety – Vyzkoušejte exotický a lahodný recept na klasické indické jídlo s krevetami. Kombinace aromatických koření, rýže a šťavnatých krevet vytvoří neodolatelnou chuťovou symfonii. Biryani krevety představuje skvělou možnost, jak oživit vaše večeře a přivést do vaší kuchyně dotek orientální kuchyně. Nasytí vás a překvapí svou jednoduchostí při přípravě. Sledujte tento recept a během chvíle se můžete těšit na skvělou indickou hostinu.
Suroviny:
- 250 g pražené rýže
- 200 g krevet
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 lžíce biryani koření
- ½ lžičky mletého kurkumy
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky garam masaly
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky červené papriky (volitelně)
- 2 lžíce oleje nebo ghí
- sůl dle chuti
- čerstvá koriandr na ozdobu (volitelně)
Postup:
- Krevety očistíme a omyjeme. Připravíme si všechen materiál.
- V hrnci nebo kastrolu ohřejeme olej nebo ghí a na středním plameni orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme česnek a smažíme ještě chvíli.
- Přidáme rajčata, koření a sůl dle chuti. Smažíme asi 5 minut, dokud rajčata nezjemní.
- Přidáme krevety a smažíme 2-3 minuty, dokud se nezačnou barvit.
- Přidáme rýži a promícháme, aby se všechny suroviny spojily.
- Slijeme 4 šálky vody a přivedeme k varu. Poté snížíme plamen na nejnižší stupeň, přiklopíme hrnec a vaříme rýži a krevety asi 20 minut, dokud není rýže měkká a voda se nevstřebá.
- Po uvaření necháme rýži odstát přikrytou 5-10 minut.
- Před podáváním ozdobíme čerstvým koriandrem.