24. 9. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Bibimbap je tradiční korejské jídlo, které spojuje v sobě rýži s grilovaným masem, čerstvou zeleninou a omáčkou gočužang. Tato barevná a chutná směs lahodí nejen vašemu jazyku, ale i vašim očím. Připravte si doma bibimbap a dejte své chuti na rozmar! Navíc jde o skvělý způsob, jak využít zbytky masových a zeleninových surovin. S bibimbapem si snadno dopřejte jídelní dobrodružství přímo ve vaší kuchyni!
Suroviny
- 2 šálky vařené rýže
- 200 g hovězího masa (např. hovězího masa krkovičky)
- 1 mrkev
- 1 okurka
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 4 vajíčka
- 6 lžic sójové omáčky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička jemně nasekaného česneku
- 1 lžička jemně nasekaného zázvoru
- svazek jarní cibulky na ozdobení
Postup
- Na pánev nebo grilovací desku dejte marinované plátky masa a grilujte do zlatova z obou stran. Několikrát za grilování maso obratte.
- Oloupejte mrkev, okurku a cibuli a nakrájejte je na tenké proužky. Papriku nakrájejte na tenké plátky.
- Ve směsi sójové omáčky, sezamového oleje, cukru, česneku a zázvoru namočte nakrájené zeleninu a nechte chvíli odpočinout.
- V pánvi si osmažte vajíčka na slunečnicovém oleji, tak aby žloutek zůstal měkký.
- Na dno jídelní misky dejte vařenou rýži, na ní položte grilované maso a okolo něj rovnoměrně rozprostřete marinovanou zeleninu. Vajíčko položte nahoře.
- Po dokončení posypte pokrm již skoro hotový sezamovými semínky a nasekanou jarní cibulkou.
- Podávejte ihned, dokud je jídlo teplé.