17. 11. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Beef bourguignon se slaninou a houbami je bohaté francouzské jídlo plné chuti. V tomto receptu se spojuje lahodný hovězí pokrm s křupavou slaninou a aromatickými houbami. Připravte si tento lahodný pokrm a užijte si skvělou kombinaci chutí!
Suroviny
- 700 g hovězího masa na guláš
- 100 g slaniny
- 200 g žampiónů
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml červeného vína
- 250 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř, tymián, bobkový list
Postup
- Nejprve si připravíme suroviny. Maso nakrájíme na menší kousky, slaninu a cibuli na drobné kostky, žampióny na plátky a mrkev na kolečka.
- Na rozehřátém kastrolu rozpustíme máslo a osmažíme na něm maso společně se slaninou, dokud maso nezezlátne ze všech stran.
- Přidáme cibuli a česnek a restujeme dozlatova. Poté přidáme rajčatový protlak a hrubě nakrájenou mrkev. Protlak krátce restujeme a zalijeme červeným vínem a vývarem.
- Přidáme tymián a bobkový list, osolíme a opepříme podle chuti. Vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Přibližně 30 minut před koncem přidáme žampióny a necháme je provařit. Zkontrolujeme dochucení a eventuelně dosolíme nebo opepříme.
- Servírujeme s čerstvým pečivem nebo těstovinami a dobrým skleničkou červeného vína.