18. 1. 2025
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Beef bourguignon s hovězím masem je tradiční francouzský recept na bohatou a chutnou hovězí gulášovou pochoutku, která se vaří dlouhé hodiny ve víně a dochucuje se aromatickými kořením. Naučte se připravit tento lahodný pokrm a rozkošťujte se výbornou kombinací chuti hovězího masa s omáčkou plnou přírodních šťáv a koření.
Suroviny
- 600g hovězího masa na guláš
- 3 středně velké cibule
- 3 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 200g slaniny
- 500ml červeného vína
- 400ml hovězího vývaru
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 4 bobkové listy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup
- Na pánvi osmahneme na olivovém oleji pokrájenou slaninu, dokud nezezlátne.
- Maso osolíme a opečeme na pánvi s olivovým olejem, přendáme do hrnce.
- Na pánvi zesklovatíme pokrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme nakrájenou mrkev, rajčatový protlak, tymián, bobkové listy, sůl a pepř.
- Vše zalijeme víne a vývarem a vaříme 2-3 hodiny na mírném ohni, dokud maso není měkké.
- Suroviny necháme provařit, odstraňujeme pěnu a případně dochutíme solí a pepřem.
- Servírujeme s vařenými brambory nebo domácími noky.