8. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Balijský kuřecí curry je exotický recept plný bohatých chutí a vůní z ostrova Bali. Kombinuje jemně grilované kuřecí kousky s omáčkou z kokosového mléka, která je obohacena o tradiční balíjské koření a bylinky. Tento lahodný pokrm je ideální pro ty, kteří rádi objevují nové kulinářské příchutě. Snažíte-li se přivést do svého jídelníčku něco výjimečného, balijský kuřecí curry vám splní tuto přání.
Suroviny
- 400 g kuřecího masa nakrájeného na kostky
- 400 ml kokosového mléka
- 1 cibule nakrájená na tenké plátky
- 3 stroužky česneku nasekané
- 2 cm kousek zázvoru nasekaného
- 2 lžičky červené kari pasty
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička krevetové pasty (volitelné)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžičky palmového cukru (nebo hnědého cukru)
- 1 lžíce oleje
- Sůl a pepř dle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej a osmažte cibuli, česnek a zázvor, dokud nezezlátnou.
- Přidejte kari pastu, kurkumu, koriandr a krevetovou pastu (pokud používáte). Promíchejte a vařte asi 1 minutu, dokud se všechny přísady nezačnou krásně vonět.
- Přidejte kuřecí maso a smažte ho, dokud nezezlatí. Přidejte palmový cukr, rybí omáčku a kokosové mléko. Promíchejte.
- Nechejte curry vařit na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud se kuřecí maso nezcela uvaří a dochutí se omáčka.
- Případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Servírujte s rýží nebo thajskými nudlemi.