7. 11. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Bakso je slavný indonéský pokrm, který je oblíbený pro svou jednoduchost a sytost. Tyto masové kuličky jsou vyrobeny z mletého masa, smíchaného s různými kořením a omáčkami, a vařené ve vývaru. Výsledkem je dokonalá kombinace chutí a textur, která vás nadchne. Vyzkoušejte připravit bakso doma a užijte si autentickou indonéskou kuchyni přímo ve svém domě.
Suroviny
- 500 g mletého hovězího masa
- 200 g mletého vepřového masa
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 1 lžička kari koření
- 1 vejce
- 2 lžíce nakrájené petrželky
- 100 g tapiokové mouky
- 500 ml vývaru z hovězího masa (nebo vývar z kostek)
- 200 g šóby (indonéské nudle)
- 50 g fazolových klíčků
- 2 lžíce jemně nasekané cibule
- 2 lžíce nakrájeného koriandru
- sója omáčka a chilli omáčka dle chuti
Postup
- V misce smíchejte mleté hovězí a vepřové maso, česnek, sůl, cukr, pepř, kari koření, vejce, petrželku a tapiokovou mouku. Dobře promíchejte, dokud nevznikne homogenní směs.
- Z této směsi tvořte malé, kulaté kuličky o velikosti větších hrozinek.
- V hlubokém hrnci přiveďte vývar k varu a vařte kuličky asi 15 minut, dokud nejsou plně uvařené a pevné.
- Mezitím uvařte indonéské nudle (šóby) dle návodu na balení.
- Hotové kuličky sceďte a přelijte vařící vodou, abyste odstranili případné zbytky mouky.
- Na dno každé misky dejte porci uvařených nudlí a zalijte horkým vývarem. Přidávejte fazolové klíčky, cibuli a koriandr.
- Dochuťte podle chuti sója omáčkou a chilli omáčkou.
- Bakso podávejte horké a můžete ho ozdobit dalšími bylinkami nebo strouhaným syrem.