25. 12. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Bakso – autentická indonéská polévka s chuťově bohatými žvýkacími kuličkami. Tato tradicionální indonéská specialita je vyrobena z mletého masa, které je smícháno s různými druhy koření a vytvarováno do kuliček. V polévce se kuličky vaří spolu s čerstvou zeleninou a dochucují se silným omáčkou na bázi sójového a rybího vývaru. Bakso je oblíbeným jídlem po celé Indonésii a je oblíbené mezi milovníky exotické kuchyně. Vyzkoušejte tuto ochucenou polévku plnou výrazných chutí a přenesete se na gastronomickou cestu do indonéských uliček.
Suroviny
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 středně velké brambory
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička kari koření
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky soli
- 200 g těstovin (ideálně rýžového pudinku)
- 1 l masového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- mungo klíčky (na ozdobu)
- 1 lžička chilli papriček (nasekané)
- 1 lžička koriandru (nasekaného)
- 1 lžička plnotučného mléka
Postup
- Nastrouhejte brambory na velkým struhadlem a vymačkejte česnek.
- Smíchejte mleté hovězí maso, nastrouhané brambory, česnek, olej, sójovou omáčku, kari koření, pepř a sůl dohromady v míse.
- Vytvarujte z této směsi malé kuličky o velikosti ořechu.
- Položte kuličky na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C po dobu 30 minut, dokud nejsou zlatavé a pevné.
- Připravte těstoviny podle návodu na obalu.
- Slijte vařící vodu z těstovin a nalejte studenou vodou přes ně, aby přestaly vařit.
- Uvařte masový vývar v hrnci.
- Do vývaru přidejte uvařené těstoviny a kuličky.
- Vyvařte polévku po dobu 5 minut a ochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Nalijte polévku do hlubokých talířů a ozdobte mungo klíčky, nasekané chilli papričky a koriandr.
- Podávejte s plnotučným mlékem zvlášť.