11. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Baklava se skořicí je lahodný orientální dezert plný bohatých chutí. Tento tradiční recept kombinuje tenké pláty povařeného těsta, rozmačkané ořechy a sladký sirup, kterým je pokrm potřen. Skořice dodává tomuto pokrmu teplý a kořeněný aroma. Užijte si kousky tohoto sladkého zázraku a ponořte se do světa orientální kuchyně.
Suroviny
- 500 g listového těsta
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 200 g másla
- 2 lžíce skořice
- 250 g cukru
- 250 ml vody
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Rozpusťte máslo a nechte jej vychladnout.
- Vysušte listové těsto a rozložte ho na pracovní plochu.
- Vymažte pekáč máslem.
- Smíchejte mleté vlašské ořechy se skořicí.
- Na dno pekáče položte jedno plátě listového těsta.
- Přidejte vrstvu směsi ořechů a skořice.
- Položte na ni další plát těsta a opakujte, dokud nevyužijete všechny ingredience.
- Z vrchní vrstvy těsta vyřízněte malé lososové tvary.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud těsto nezíská zlatou barvu.
- Vyrobte si sirup tím, že ve vodě rozpustíte cukr a přidáte citronovou šťávu.
- Po upečení baklavy zalijte sirupem a nechte vychladnout před podáváním.