3. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
Baklava s vlašskými ořechy
zdroj: Recepty 24/7

Chutná a křehká baklava s vlašskými ořechy je tradiční orientální sladkost, která okouzlí vaše chuťové pohárky. Náš recept vám ukáže jednoduchý postup, jak doma připravit lahodný dezert plný oříškového aroma a sladkého sirupu. Užijte si autentický kousek Orientu a spojte se s tradicí výroby této slavné sladkosti.

Suroviny

  • 450 g filo těsta
  • 300 g vlašských ořechů
  • 150 g másla, rozpuštěného
  • 150 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 ml medu

Postup

  1. Nejprve si připravíme náplň. Vlašské ořechy nasekáme na menší kousky.
  2. Do mísy smícháme ořechy, cukr, skořici a vanilkový extrakt. Dobře promícháme, aby se všechny suroviny spojily.
  3. Filo těsto vyjmeme z obalu a rozbalíme ho na pracovní plochu. Přikryjeme vlhkou utěrkou, aby se nevysušilo.
  4. Rozpustíme máslo a připravíme si malý štětec na potírání těsta.
  5. Vezmeme první list filo těsta a položíme ho na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Potřeme ho rozpuštěným máslem a přidáme další list těsta. Postup opakujeme, dokud nemáme připraveno 10 listů těsta.
  7. Pak posypeme těsto vrstvou náplně z ořechů.
  8. Přikryjeme dalšími 10 listy těsta, každý potíráme máslem.
  9. Pokračujeme střídáním vrstev těsta a náplně, dokud nemáme všechny suroviny spotřebované.
  10. Poslední vrstvu těsta pečlivě potřeme máslem.
  11. Baklavu před pečením nakrájíme na menší čtverce nebo diamanty.
  12. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 35-40 minut, dokud těsto není zlatavé a křehké.
  13. Mezitím si připravíme sirup. V hrnci smícháme med s pár lžícemi vody a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut, necháme vychladnout a pak polijeme hotovou baklavu.
  14. Nechejte baklavu odpočinout alespoň hodinu, aby nasákla sirupem.
  15. Poté můžete baklavu podávat a vychutnávat si její sladkou chuť.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *