6. 11. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento lahodný recept na baklavu s pistáciovou nádivkou, který si jistě zamilujete! Skvělá kombinace křehkého těsta a bohaté pistáciové náplně vám zaručeně zvedne náladu a dodá energii. Připravte si tento tradiční orientální dezert a ohromte své blízké neodolatelnou chuťovou explozí!
Suroviny
- 450g listového cesta
- 150g nasekaných pistácií
- 150g masla
- 150g cukru
- 1 lžička skořice
- 120ml vody
- 120g medu
Postup
- Nejprve rozehřejte máslo a nechte ho mírně zchladnout.
- V misce smíchejte nasekané pistácie, cukr a skořici.
- Rozbalte listové cesto a postupně ho vrstvěte do pekáče, přičemž mezi každou vrstvou přidejte trochu rozpuštěného másla a směsi s pistáciemi.
- Nakonec vrchní vrstvu potřete zbylým máslem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut nebo dokud nebude baklava zlatavá.
- Zatímco se baklava peče, ve vroucí vodě rozpusťte med a nechte ho vychladnout.
- Po vytažení baklavy z trouby ji zalijte medem a nechte ji úplně vychladnout.
- Nakrájejte na čtverečky nebo plátky a podávejte. Dobrou chuť!