16. 6. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš lahodný recept na tradiční baklavu s chutnými pistáciemi a vlašskými ořechy. Tato sladká pochoutka je perfektní na oslavu nebo jako dezert k čaji. Sledujte náš jednoduchý krok za krokem recept a překvapte své blízké tímto lahodným a křehkým dezertem.
Suroviny
- 450g listového těsta
- 200g nasekaných pistácií
- 150g nasekaných vlašských ořechů
- 200g másla
- 200g cukru
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky hřebíčku
- 1 lžíce medu
Postup
- Nejprve rozehřejeme troubu na 180°C.
- Roztavíme máslo a smícháme ho s nasekanými pistáciemi, vlašskými ořechy, cukrem, skořicí a hřebíčkem.
- Vymažeme formu máslem a vložíme do ní první vrstvu listového těsta.
- Poté přidáme na těsto část směsi s ořechy a pistáciemi.
- Pokračujeme vkládáním vrstev těsta a ořechové směsi, dokud nedokončíme všechny suroviny.
- Na závěr řádně nakrájíme celou baklavu na čtverce a pečeme v troubě asi 30 minut, dokud není zlatavá.
- Po vyndání z trouby zalijeme medem a necháme vychladnout.
- Hotovou baklavu můžeme ozdobit pistáciemi nebo vlašskými ořechy.