10. 2. 2025
Autor: Michaela Srncová
Baklava s oříšky a pistáciemi
zdroj: Recepty 24/7

Hledáte recept na tradiční turecké dezertní lahůdku? Vyzkoušejte tento recept na baklavu s oříšky a pistáciemi. Vytvořte křehké a sladké vrstvy plněné ořechy a pistáciemi, zalité vydatným sirupem. Skvělá sladkost na každou příležitost!

Suroviny

  • 450g listového těsta (řecké filo těsto)
  • 200g mletých oříšků (vlašské ořechy nebo mandle)
  • 100g mletých pistácií
  • 200g másla
  • 200g cukru
  • 150ml vody
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička skořice

Postup

  1. Nejprve rozpustíme máslo a necháme vychladnout.
  2. V misce smícháme mleté oříšky, pistácie a skořici.
  3. Nalijeme rozpuštěné máslo a promícháme, dokud nevznikne homogenní směs.
  4. Na plech vyložený pečicím papírem položíme první list těsta.
  5. Naneseme vrstvu oříškové směsi a pokračujeme ve vrstvení těsta a nadrcené směsi.
  6. Nakonec plech důkladně zakryjeme listy těsta tak, aby celá baklava byla pokrytá.
  7. Pak příští vrstvu těsta nakrájíme na čtverce nebo diamanty a podlijeme zbývajícím máslem.
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40-45 minut, dokud není baklava zlatavě hnědá.
  9. Mezitím si připravíme sirup smícháním cukru, vody a citronové šťávy ve hrnci a povaříme asi 5 minut.
  10. Hotovou baklavu po vytažení z trouby zalijeme horkým sirupem. Necháme chladnout alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc, aby se sirup dobře vsál.
  11. Baklavu nakonec můžeme ozdobit nasekanými pistáciemi nebo ořechy.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *