10. 2. 2025
Autor: Michaela Srncová
![Baklava s oříšky a pistáciemi](https://www.recepty247.cz/wp-content/uploads/2025/02/34612-baklava-s-orisky-a-pistaciemi.jpg)
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na tradiční turecké dezertní lahůdku? Vyzkoušejte tento recept na baklavu s oříšky a pistáciemi. Vytvořte křehké a sladké vrstvy plněné ořechy a pistáciemi, zalité vydatným sirupem. Skvělá sladkost na každou příležitost!
Suroviny
- 450g listového těsta (řecké filo těsto)
- 200g mletých oříšků (vlašské ořechy nebo mandle)
- 100g mletých pistácií
- 200g másla
- 200g cukru
- 150ml vody
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžička skořice
Postup
- Nejprve rozpustíme máslo a necháme vychladnout.
- V misce smícháme mleté oříšky, pistácie a skořici.
- Nalijeme rozpuštěné máslo a promícháme, dokud nevznikne homogenní směs.
- Na plech vyložený pečicím papírem položíme první list těsta.
- Naneseme vrstvu oříškové směsi a pokračujeme ve vrstvení těsta a nadrcené směsi.
- Nakonec plech důkladně zakryjeme listy těsta tak, aby celá baklava byla pokrytá.
- Pak příští vrstvu těsta nakrájíme na čtverce nebo diamanty a podlijeme zbývajícím máslem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40-45 minut, dokud není baklava zlatavě hnědá.
- Mezitím si připravíme sirup smícháním cukru, vody a citronové šťávy ve hrnci a povaříme asi 5 minut.
- Hotovou baklavu po vytažení z trouby zalijeme horkým sirupem. Necháme chladnout alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc, aby se sirup dobře vsál.
- Baklavu nakonec můžeme ozdobit nasekanými pistáciemi nebo ořechy.