4. 8. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na lahodnou baklavu s oříšky a mátou! Tento tradiční orientální dezert je plný bohatých chutí ořechů a svěžích bylinek. Není nic lepšího než křupavý baklava zalitý sladkým sirupem, který rozpustí v ústech každého gurmána. S přidanou mátou dostane tento klasický recept na sladký dezert zvláštní osvěžující nádech. Nechte se hýčkat touto lahůdkou a překvapte své blízké neodolatelným zážitkem!
Suroviny
- 400g lístkového těsta
- 200g oříšků (mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky)
- 200g máty
- 200g cukru
- 200g másla
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletých hřebíčků
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 sklenice vody
Postup
- Nejprve si připravíme náplň. Oříšky jemně nasekáme a smícháme s cukrem, mletými hřebíčky a skořicí.
- Lístkové těsto rozválíme na tenký plát a potřeme rozpuštěným máslem.
- Následně přidáme vrstvu oříškové směsi a posypeme nasekanou mátou.
- Opakujeme postup, dokud nevyužijeme všechny suroviny.
- Nože oříškovou baklavu nakrájíme na čtverečky nebo trojúhelníčky.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30-40 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu.
- V hrnci smícháme vodu, cukr a vanilkový extrakt a přivedeme k varu. Povaříme asi 10 minut, dokud směs nezhoustne.
- Po upečení baklavy zalijeme horkým sirupem a necháme vychladnout.
- Po vychladnutí můžeme podávat a ozdobit mátou nebo oříšky.