4. 8. 2024
Autor: Michaela Srncová
Baklava s oříšky a mátou
zdroj: Recepty 24/7

Vyzkoušejte recept na lahodnou baklavu s oříšky a mátou! Tento tradiční orientální dezert je plný bohatých chutí ořechů a svěžích bylinek. Není nic lepšího než křupavý baklava zalitý sladkým sirupem, který rozpustí v ústech každého gurmána. S přidanou mátou dostane tento klasický recept na sladký dezert zvláštní osvěžující nádech. Nechte se hýčkat touto lahůdkou a překvapte své blízké neodolatelným zážitkem!

Suroviny

  • 400g lístkového těsta
  • 200g oříšků (mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky)
  • 200g máty
  • 200g cukru
  • 200g másla
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletých hřebíčků
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 sklenice vody

Postup

  1. Nejprve si připravíme náplň. Oříšky jemně nasekáme a smícháme s cukrem, mletými hřebíčky a skořicí.
  2. Lístkové těsto rozválíme na tenký plát a potřeme rozpuštěným máslem.
  3. Následně přidáme vrstvu oříškové směsi a posypeme nasekanou mátou.
  4. Opakujeme postup, dokud nevyužijeme všechny suroviny.
  5. Nože oříškovou baklavu nakrájíme na čtverečky nebo trojúhelníčky.
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30-40 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu.
  7. V hrnci smícháme vodu, cukr a vanilkový extrakt a přivedeme k varu. Povaříme asi 10 minut, dokud směs nezhoustne.
  8. Po upečení baklavy zalijeme horkým sirupem a necháme vychladnout.
  9. Po vychladnutí můžeme podávat a ozdobit mátou nebo oříšky.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *