30. 5. 2024
Autor: Michaela Srncová
Baklava s ořechy a pistáciemi
zdroj: Recepty 24/7

Pokuste se oslnit své chuťové buňky tímto lahodným receptem na baklavu s ořechy a pistáciemi. Tato tradiční orientální sladkost spojuje křehké vrstvy těsta s plněnými ořechy a pistáciemi, zalité sladkým sirupem. Vyzkoušejte tento jedinečný dezert a dopřejte si lahodný zážitek plný exotických chutí.

Suroviny

  • 450 g listového těsta
  • 200 g másla
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g mletých pistácií
  • 150 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • 150 ml vody
  • 150 g medu

Postup

  1. Nejprve rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout.
  2. V misce smícháme mleté ořechy, pistácie, cukr a skořici.
  3. Plech vymažeme máslem a vložíme do něj první vrstvu těsta.
  4. Na těsto přidáme náplň z ořechů a pistácií a opět těsto.
  5. Pokračujeme střídáním vrstev těsta a náplně, dokud nenaplníme plech.
  6. Baklava se nakonec krájí na trojúhelníčky nebo kousky podle libosti.
  7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud není těsto zlatavé.
  8. Mezitím si připravíme sirup smícháním vody a medu a necháme vařit asi 10 minut.
  9. Po upečení baklavy ji zalijeme horkým sirupem a necháme vychladnout alespoň hodinu.
  10. Po vychladnutí je baklava hotová k podávání.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *