30. 5. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Pokuste se oslnit své chuťové buňky tímto lahodným receptem na baklavu s ořechy a pistáciemi. Tato tradiční orientální sladkost spojuje křehké vrstvy těsta s plněnými ořechy a pistáciemi, zalité sladkým sirupem. Vyzkoušejte tento jedinečný dezert a dopřejte si lahodný zážitek plný exotických chutí.
Suroviny
- 450 g listového těsta
- 200 g másla
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 100 g mletých pistácií
- 150 g cukru
- 1 lžička skořice
- 150 ml vody
- 150 g medu
Postup
- Nejprve rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout.
- V misce smícháme mleté ořechy, pistácie, cukr a skořici.
- Plech vymažeme máslem a vložíme do něj první vrstvu těsta.
- Na těsto přidáme náplň z ořechů a pistácií a opět těsto.
- Pokračujeme střídáním vrstev těsta a náplně, dokud nenaplníme plech.
- Baklava se nakonec krájí na trojúhelníčky nebo kousky podle libosti.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud není těsto zlatavé.
- Mezitím si připravíme sirup smícháním vody a medu a necháme vařit asi 10 minut.
- Po upečení baklavy ji zalijeme horkým sirupem a necháme vychladnout alespoň hodinu.
- Po vychladnutí je baklava hotová k podávání.