2. 6. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte domácí recept na tradiční orientální dezert – baklavu s mandlemi a medem. Lahodná kombinace křehkého těsta, křupavých mandlí a sladkého medu okouzlí vaše chuťové pohárky. Snažší, než si myslíte!
Suroviny
- 450g plátkového listového cesta
- 300g mletých mandlí
- 150g rozpuštěného másla
- 150g cukru
- 1 lžička skořice
- 150ml medu
Postup
- Na dno pekáčku vložíme 5 plátků listového cesta a potřeme je rozpuštěným máslem.
- Smícháme mleté mandle, cukr a skořici a touto směsí posypeme první vrstvu cesta.
- Pokračujeme vkládáním dalších vrstev cesta a mandlové směsi, opékáme až do vyčerpání surovin.
- Nakonec celou baklavu zespodu i shora zalijeme rozpuštěným máslem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud není těsto zlatavě hnědé.
- Pokud ještě horkou baklavu zalijeme rozpáleným medem a necháme vychladnout.
- Poté můžeme nakrájet na čtverčky a podávat.