23. 1. 2025
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Zkuste připravit domácí arabskou baklavu a okouzlete své chuťové buňky exotickou sladkostí plnou oříšků a medu. S naším jednoduchým receptem na baklavu se stanete mistrem orientálního pečení a vaši hosté budou nadšeni!
Suroviny
- 500 g lískových ořechů
- 200 g másla
- 1 balení listového těsta
- 400 g cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička strouhaného citronového peelingu
- 200 ml vody
Postup
- Nejprve ořechy nasekejte na hrubé kousky a smíchejte je se skořicí a citronovým peelingem.
- Roztavte máslo na pánvi a pozvolna přidejte nasekané ořechy, opékejte je asi 5 minut a pak nechte vychladnout.
- Rozprostřete 1 vrstvu listového těsta do pekáče a potřete vrstvou ořechů, pokračujte takto střídavě až spotřebujete všechno těsto a ořechy.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, nebo dokud není baklava zlatavá.
- V hrnci smíchejte cukr a vodu a přiveďte k varu, vařte asi 10 minut a poté zalijte upečenou baklavu.
- Nechejte vychladnout a nakrájejte na čtverečky nebo romby.
- Dobrou chuť!