23. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Bakladan – tradiční íránská plněná paprika s pikantním kořeněným nádivkem. Vychutnejte si dokonalou harmónii chutí a textur, kdy se sladká paprika mísí s pikantními omáčkami, fenyklem a dalšími exotickými ingrediencemi. Naše jedinečná varianta nabízí autentický pohled na íránskou kuchyni. Recept je jednoduchý a snadno zvládnutelný pro každého kuchaře. Připravte si jedinečný zážitek přímo z pohodlí vaší kuchyně!
Suroviny
- 4 větší papriky (červené, žluté nebo oranžové)
- 300 g rýže (basmati nebo jasmínová)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 konzerva rajčat (400 g)
- 250 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 2 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Papriky omyjte, rozřízněte na poloviny a vyjměte semínka a stonky.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a prolisované česnekové stroužky.
- Přidejte mleté maso a za stálého míchání ho opékejte, dokud není kompletně zesklovatělé.
- Přidejte kurkumu, kmín, mletou papriku, sůl a pepř. Promíchejte a krátce poduste.
- Přidejte rýži a promíchejte, aby se spojila s masem a ostatními přísadami.
- Vložte rajčata z konzervy (spolu s tekutinou) a vývar. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni, dokud rýže neztuhne (asi 15 minut). Přidejte nasekanou petrželku.
- Plněte papriky připravenou směsí a vložte je do pekáče.
- Vložte pekáč s paprikami do vyhřáté trouby a pečte 30-40 minut, dokud papriky nezměknou.
- Servírujte teplé jako samostatné jídlo nebo s chlebem.