13. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
Bademjánu búráníš – íránská specialita
zdroj: Recepty 24/7

Bademjánu búráníš⁤ je ⁢tradiční íránská specialita plná chuti ⁢a vůně. Tento recept vás⁤ zavede do světa orientální kuchyně, kde‌ se⁣ kombinuje nadýchaný plátek baklažánu s bohatou⁣ směsí ​křehkého syrového masa,⁢ aromatickými ‍kořením a ‍osvěžujícími bylinkami.⁣ Vyzkoušejte tento jednoduchý a‌ zároveň exotický pokrm, který zaručeně ‍potěší vaši chuťovou⁤ buňku i oči.⁣

Suroviny

  • 2 velké bademjány
  • 2 ⁢lžíce ⁣olivového ‌oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 ‍stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého⁣ koriandru
  • 1/2 ​lžičky ⁤mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky chilli papriky
  • 400 g rajčat ⁣z konzervy
  • 200 ml vývaru
  • 200 g fazolí z ​konzervy,​ opláchnuté
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá⁣ koriandr na ozdobu

Postup

  1. Bademjány rozkrojte na poloviny a ‌vydlabejte​ dužinu. Dužinu ⁢nakrájejte na kostičky a odložte ⁢stranou.
  2. Na ​velké​ pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli do ⁢zlatova.
  3. Přidejte česnek​ a osmažte ho spolu s cibulí asi 1​ minutu.
  4. Přidejte kurkumu, mletý koriandr, kmín,‌ skořici a chilli papriku. Promíchejte a chvilku restujte, dokud ​nezačnou uvolňovat vůni.
  5. Přidejte nakrájené bademjány a smažte je ⁢z obou ⁤stran, dokud nezezlátnou.
  6. Přidejte rajčata z konzervy, vývar a fazole. Promíchejte a nechte vařit asi ​15 minut, dokud se omáčka nezahustí.
  7. Přidejte šťávu z ​citronu a osolte a opepřete podle chuti.
  8. Pokud je⁢ omáčka ​příliš hustá, přidejte ‍trochu vody.⁣ Pokud je příliš řídká, nechte ji vařit ještě chvíli, dokud nepřijme požadovanou konzistenci.
  9. Servírujte s čerstvým koriandrem na ozdobu. Podávejte​ s rýží nebo indickým chlebem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *