13. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Bademjánu búráníš je tradiční íránská specialita plná chuti a vůně. Tento recept vás zavede do světa orientální kuchyně, kde se kombinuje nadýchaný plátek baklažánu s bohatou směsí křehkého syrového masa, aromatickými kořením a osvěžujícími bylinkami. Vyzkoušejte tento jednoduchý a zároveň exotický pokrm, který zaručeně potěší vaši chuťovou buňku i oči.
Suroviny
- 2 velké bademjány
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky chilli papriky
- 400 g rajčat z konzervy
- 200 ml vývaru
- 200 g fazolí z konzervy, opláchnuté
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá koriandr na ozdobu
Postup
- Bademjány rozkrojte na poloviny a vydlabejte dužinu. Dužinu nakrájejte na kostičky a odložte stranou.
- Na velké pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli do zlatova.
- Přidejte česnek a osmažte ho spolu s cibulí asi 1 minutu.
- Přidejte kurkumu, mletý koriandr, kmín, skořici a chilli papriku. Promíchejte a chvilku restujte, dokud nezačnou uvolňovat vůni.
- Přidejte nakrájené bademjány a smažte je z obou stran, dokud nezezlátnou.
- Přidejte rajčata z konzervy, vývar a fazole. Promíchejte a nechte vařit asi 15 minut, dokud se omáčka nezahustí.
- Přidejte šťávu z citronu a osolte a opepřete podle chuti.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody. Pokud je příliš řídká, nechte ji vařit ještě chvíli, dokud nepřijme požadovanou konzistenci.
- Servírujte s čerstvým koriandrem na ozdobu. Podávejte s rýží nebo indickým chlebem.