21. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Ash-e Reshteh je tradiční íránská polévka, která je vyrobená z čočky, fazolí, cibule, zeleného špenátu, bylinek a rezance. Je to sycaté a chutné jídlo, které je ideální pro chladné zimní dny. Recept na tuto polévku je jednoduchý a zdravý, protože obsahuje spoustu vlákniny a živin. Ash-e Reshteh se často podává s čerstvou bylinkovou omáčkou na vrcholu, což přidává do jídla výjimečnou chuť a osvěžení. Vyzkoušejte tento autentický íránský recept a vychutnejte si jeho bohatou chuť a vůni.
Suroviny
- 1 hrnek směsi nasekaných bylinek (špenát, petržel, koriandr)
- 1 malá cibule, nasekaná
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 hrnek směsi luštěnin (čočka, fazole, hrách)
- 1 hrnek směsi nudlí (reshteh, vermicelli)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce kurkumy
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 hrnku kysané smetany
- 1 citron
Postup
- V hrnci zahřejte olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte směs bylinek a promíchejte. Pokračujte smažením asi 5 minut.
- Přidejte luštěniny a vařte, dokud nezměknou.
- Ve stejnou dobu vařte nudle podle pokynů na obalu a opláchněte je studenou vodou.
- Přidejte do hrnce kurkumu, sůl, pepř, kmín a koriandr. Promíchejte a vařte ještě asi 10 minut.
- Přidejte vařené nudle a smíchejte s polévkou. Pokračujte vařením dalších 5 minut.
- Do každého talíře přidejte lžíci kysané smetany a šťávu z jednoho citronu. Dobře promíchejte.
- Ash-e Reshteh je hotová k podávání. Dobrou chuť!