17. 9. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Asado s chimichurri je argentinské grilované maso, které se podává s tradiční omáčkou chimichurri. Tento recept je plný výrazných chutí a aromatických bylinek, které perfektně doplňují chuť masa. Připravit toto jídlo je jednoduché a přináší autentický argentinský zážitek na váš talíř. Vyzkoušejte si tento recept na asado s chimichurri a užijte si skvělý grilovaný požitek plný bohatých chutí.
Suroviny:
- 1,5 kg hovězího masa na grilování (např. vepřový bok, roštěná nebo krk)
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 4 lžíce čerstvé nasekané petrželky
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého černého pepře
Postup:
- Smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, petrželku, oregano, papriku, sůl a pepř v míse.
- Maso opláchněte a osušte. Poté ho vložte do mísy s marinádou a nechte 2-3 hodiny v ledničce odpočinout.
- Předehřejte gril na střední teplotu.
- Vyndejte maso z marinády a nechte jej před grilováním přijít na pokojovou teplotu.
- Grilujte maso přímým způsobem, často ho otáčejte a postříkejte marinádou, dokud není uvnitř růžové a zvenku dobře opečené (cca 15-20 minut na každou stranu, do doby dosažení požadovaného stupně propečení).
- Maso vyjměte z grilu, nechte odpočinout asi 10 minut a nakrájejte na tenké plátky.
Chimichurri:
- 1 hrnek čerstvé nasekané petrželky
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1/4 hrnku červeného vinného octa
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- šťáva z 1 limetky
Postup:
- Do mixéru nebo blendru přidejte petrželku, česnek, ocet, olivový olej, sůl, pepř, oregano, kmín a limetkovou šťávu.
- Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Nechte chimichurri minimálně 30 minut odpočinout před použitím.
Servírujte nakrájené plátky masa s chimichurri omáčkou a můžete přidat i vaše oblíbené přílohy, jako jsou pečené brambory nebo zeleninový salát.