28. 10. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Argentinský biftek à la criolla je lahodný recept z argentinské kuchyně. Tento pikantní a chutný biftek je připravený s křupavou zeleninovou směsí z rajčat, cibule, papriky a česneku. Nádherně dochucený s přísadami jako pálivá paprika, oregano a tymián, toto jídlo určitě rozproudí chuťové buňky. S jemně upečeným biftekem a aromatickou zeleninovou krémovou omáčkou toto argentinské jídlo poskytuje dokonalé spojení chutí. Připravte si tento skvělý argentinský biftek à la criolla a okuste kouzlo argentinské kuchyně.
Suroviny
- 4 kusy argentinského bifteku (cca 200g každý)
- 2 středně velké cibule
- 2 papriky (červená a zelená)
- 4 rajčata
- 4 stroužky česneku
- 60 ml olivového oleje
- 60 ml bílého octa
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Nejprve si připravíme marinádu. Ve velké misce smícháme olivový olej, ocet, prolisovaný česnek, sladkou papriku, sůl a pepř.
- Bifteky dáme do marinády a necháme je asi 30 minut odpočinout v lednici.
- Mezitím si připravíme zeleninu. Cibule oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a osmahneme na pánvi s trochou oleje dozlatova.
- Papriky očistíme a nakrájíme na proužky. Rajčata omyjeme, zbavíme stonků a nakrájíme na malé kousky.
- Papriky a rajčata přidáme na pánvi k cibuli a krátce restujeme, dokud zelenina nezměkne.
- Bifteky vyjmeme z marinády a osušíme kuchyňským papírem. Na silně rozpálené pánvi opečeme bifteky z obou stran podle požadovaného stupně propečení (cca 2-4 minuty z každé strany pro středně provařený biftek).
- Po upečení necháme bifteky 2-3 minuty odpočinout pod alobalovou fólií, abychom udrželi šťavnatost masa.
- Poté podáváme bifteky s připravenou zeleninou a můžeme ozdobit např. petrželkou nebo koriandrem.