19. 9. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Argentinské empanády jsou křehké a chutné kapsy plné lahodné náplně. Tento tradiční argentinský recept vám umožní získat dokonalý chuťový zážitek. Náplň na základě mletého masa, cibule, oleje a bylinek je zabalená v listovém těstě, které se peče do zlatova. Tato empanáda je připravená s láskou a přírodními surovinami, aby se vám dostal autentický příběh Argentiny a exotickej kuchyni až na talíř. Dopřejte si skvělou večeři nebo chutnou svačinku, která se lahodí celé rodině!
Suroviny
- 400 g hladké mouky
- 200 g másla
- 1 vejce
- 120 ml studené vody
- 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 lžička papriky
- 1 lžička kmínu
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej
Postup
- Nejdříve si připravíme těsto na empanády. Ve velké míse smícháme mouku a máslo, dokud nezískáme drobivou konzistenci. Poté přidáme vejce a postupně přiléváme vodu, dokud nezískáme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho odpočinout v lednici minimálně 30 minut.
- Mezitím si připravíme náplň. Cibuli, česnek a papriku nakrájíme na malé kousky. Na pánvi rozpálíme olivový olej a necháme na něm cibuli a česnek zesklovatět. Poté přidáme papriku a orestujeme ji do měkka. Nakonec přidáme mleté maso, papriku, kmín, sůl a pepř. Vše společně smažíme, dokud maso není zcela uvařené. Odstavíme z ohně a necháme náplň vychladnout.
- Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme ho na menší kousky. Každý kousek vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme z ní kolečka s průměrem přibližně 10 cm.
- Na každé kolečko těsta položíme lžičku náplně a okraje těsta složíme do půlměsíčku. Okraje důkladně stiskneme, aby se empanády nerozpadly při pečení.
- Hotové empanády přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut, nebo dokud nejsou těstoviny zlatavé.
- Po vychladnutí můžeme argentinské empanády podávat jako předkrm nebo lehký oběd. Dobrou chuť!