22. 9. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Argentinská empanada je tradiční argentinský pokrm, který si získal popularitu po celém světě. Tato plněná pečená nebo smažená kapsa je vyrobena z křehkého těsta a naplněna různými chuťovými kombinacemi, jako je mleté maso, sýr, zelenina nebo ovoce. S její výraznou chutí a lahodnou texturou je empanada oblíbenou volbou pro různé příležitosti, od rodinných oslav po jednoduchou večeři. Připravte si argentinskou empanadu a okusťte autentickou argentinskou kuchyni přímo u vás doma.
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 150 g sádla
- 1 vejce
- 250 ml vody
- 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 papriky
- 100 g oliv
- 1 lžička papriky
- ½ lžičky kmínu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve připravte těsto na empanady. Ve velké míse smíchejte mouku s nastrouhaným sádlem. Přidejte vejce a vodu a vypracujte hladké a pružné těsto. Podle potřeby přidávejte vodu nebo mouku. Nechte těsto odpočinout alespoň 30 minut.
- Mezitím si připravte náplň. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a orestujte na něm drobno nakrájenou cibuli, česnek a papriky, dokud nezezlátnou. Přidejte mleté maso a za stálého míchání ho osmažte dohněda. Přidejte olivy a koření – papriku, kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte a nechte náplň vychladnout.
- Na pomoučeném vále těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte z něj kolečka o průměru asi 10 cm.
- Na každé kolečko dejte lžičku náplně a zatlačte okraje, aby se empanada zavřela, a vytvořilo se tradiční zoubkování. Můžete použít vidličku nebo popohnat okraje těsta prsty.
- Hotové empanady přendejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte asi 15-20 minut, dokud nebudou empanady hezky zlatavé.
- Po vyjmutí z trouby nechte empanady chvilku vychladnout a můžete podávat. Skvěle chutnají jak teplé, tak i studené.