13. 1. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Arancini siciliani jsou tradiční sicilské rizotová koule plněné různými ingrediencemi a zapečené v hladké kůře. S tímto jednoduchým receptem si můžete snadno vychutnat tuto lahodnou sicilskou specialitu přímo v pohodlí svého domova. Uvnitř arancini najdete syrové nebo vařené maso, sýr a zeleninu, které se společně kombinují do jednoho chutného soustu. Tyto křupavé koule jsou ideální jako předkrm nebo jako svačina. Dejte se inspirovat sicilskou kuchyní a vytvořte si tyto fantastické arancini siciliani ještě dnes!
Suroviny
- 300 g rýže arborio
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 2 stroužky česneku, nasekané na malé kousky
- 50 g másla
- 100 ml bílého vína
- 750 ml zeleninového vývaru
- 100 g parmazánu, nastrouhaného
- 100 g mozzarelly, nakrájené na malé kousky
- 100 g šunky, nakrájené na malé kousky
- 100 g hrášku
- 2 vejce, rozšlehaná
- mouka, na obalení
- strouhanka, na obalení
- sůl a pepř dle chuti
- olej na smažení
Postup
- Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a rýži a míchejte, dokud rýže nezměkne.
- Přidejte víno a nechte alkohol vyvřít. Poté postupně přidávejte vývar, jednu hrstku najednou, za stálého míchání. Pokračujte, dokud rýže neabsorbuje veškerý vývar a není měkká a krémová. Během tohoto procesu můžete přidat sůl a pepř podle chuti.
- Odejměte rýži z tepla a přidejte parmazán, mozzarellu, šunku a hrášek. Mícháním všechny přísady dobře propojte.
- Nechť směs trochu vychladne, poté vytvarujte malé koule ve velikostech golfových míčků.
- Připravte si tři misky – jednu s moukou, druhou s rozšlehanými vejci a třetí s hrubou strouhankou.
- Postupně obalte každou kuličku nejprve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Ujistěte se, že jsou kuličky rovnoměrně pokryté vrstvou strouhanky.
- Pokud máte fritovací hrnec, zahřejte olej na 180°C. Jinak si připravte hlubší pánvičku a olej v ní zahřejte na středním ohni.
- Smažte arancini po malých dávkách, až do zlatavé barvy. Poté je nechte okapat na ubrouskovém papíru, aby se zbavily přebytečného oleje.
- Servírujte arancini teplé jako předkrm nebo pochoutku.