7. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Akáši sindhi biryani: Skvělý recept na autentickou sindhi biryani, která vás přenes
Suroviny
- 500 g basmati rýže
- 500 g hovězího masa, nakrájeného na kostky
- 2 cibule, nakrájené na tenké plátky
- 4 stroužky česneku, rozmačkané
- 2 cm zázvoru, nastrouhaného
- 2 rajčata, nakrájená na kostky
- 2 zelené chilli papričky, nakrájené na kolečka
- 1 citron, šťáva
- 1 hrnek jogurtu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžíce garam masala koření
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžička koriandru, mletého
- 1 lžička kmínu, mletého
- 3 lžíce oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- V hrnci přiveďte vodu k varu a uvařte rýži do poloměkka. Poté ji sceďte a nechte stranou.
- V dalším hrnci zahřejte olej a opečte na něm cibuli do zlatova. Poté přidejte maso a smažte ho do doby, než změní barvu z hnědé na světle růžovou.
- Přidejte do hrnce česnek a zázvor a promíchejte. Poté přidejte rajčata, chilli papričky, kurkumu, garam masala, červenou papriku, koriandr, kmín, citronovou šťávu, jogurt, sůl a pepř. Dobře promíchejte a vařte asi 10 minut, dokud se maso nezměkne.
- Vymažte pekáč olejem a na dno dejte jednu vrstvu uvařené rýže. Navrch přidejte masovou směs a pak opět vrstvu rýže. Pokračujte střídáním vrstev, dokud všechny suroviny nevyužijete.
- Zakryjte pekáč a dejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte asi 30 minut, nebo dokud se rýže neupeče.
- Sindhi biryani můžete podávat samotnou nebo s jogurtem a salátem.