31. 7. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Pečený kohout na víně je lahodné a jedinečné jídlo, které si zamilují milovníci pečeného masa. V tomto receptu se kohoutova kvalitní a šťavnatá masa oživuje výraznou chuťou červeného vína, kterému se nepřekonatelně hodí. Pečení kohouta na víně zajišťuje, že maso zůstává krásně šťavnaté a plné chuti. Můžete si být jisti, že tento recept na pečeného kohouta na víně udělá ze Vašeho oběda nezapomenutelný zážitek.
Suroviny
- 1 kohout (cca 2 kg)
- 1 l červeného vína
- 4 stroužky česneku
- 3 cibule
- 4 mrkve
- 4 petržele
- 4 bobkové listy
- čerstvý tymián
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na pečenie
Postup
- Kohouta omyjte a osušte.
- Připravte marinádu z červeného vína, česneku, rozdrceného tymiánu, soli a černého pepře.
- Kohouta vložte do marinády a nechte ho 24 hodin v lednici odležet. Občas ho otočte, aby byl každý kousek masořádně prošpikovaný vůní a chutí marinády.
- Pečicí rendlík nebo pekáček si lehce vymažte olejem a do něho přelijte kohouta s marinádou včetně všech marinádových ingrediencí.
- Přichystejte si zeleninu. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky, mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky, petržele také oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Všechny zeleninové kousky přidejte ke kohoutu v pekáčku a promíchejte.
- Přikryjte pekáček a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia přibližně 3 hodiny, nebo dokud není kohout měkký a kůrka zlatohnědá. Občas kohouta obracíme.
- Po upečení kohouta vyjměte z pekáčku a nechte obsah pekáčku odstát alespoň 10 minut. Poté přelejte sáčkovaným kouskem kohouta a užívejte si například se zapečeným bramborem nebo rýží.