31. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Staročeský guláš s knedlíkem je tradiční české jídlo plné chutí a vůní. V tomto receptu se potkává kvalitní hovězí maso, šťavnatá cibule a široké spektrum aromatických koření, které společně vytvářejí výjimečnou kombinaci chutí. Guláš se pomalu dusí až do kulinářské dokonalosti, aby maso bylo měkké a nádherně šťavnaté. Ke guláši se podává tradiční český knedlík, který je nadýchaný, vláčný a perfektně se hodí pro namáčení do jemné gulášové omáčky. Tento recept je vhodný pro všechny milovníky české kuchyně a nabízí dokonalou kombinaci tradičních chutí.
Suroviny
- 500 g hovězího masa
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř podle chuti
- 300 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce octa (nepovinné)
Postup
- Maso nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, česnek prolisujeme.
- Na pánvi rozpustíme sádlo a osmahneme na něm cibuli do zlatova.
- Přidáme prolisovaný česnek, mletou sladkou papriku, majoránku, kmín, sůl a pepř. Vše promícháme a necháme chvilku osmahnout.
- Přidáme nakrájené maso a za stálého míchání ho orestujeme ze všech stran.
- Postupně zaléváme hovězím vývarem a necháme vařit přibližně 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- V misce smícháme hladkou mouku s trochou vody, aby vznikla hustá kaše (škvařenka). Tuto směs přidáme do guláše a vaříme ještě asi 15 minut, dokud guláš nezhoustne.
- Podle chuti můžeme přidat lžíci octa, která jeho chuť ještě umocní.
- Podáváme s domácími knedlíky.