31. 7. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Íránský rýžový pokrm s kuřecím je lahodná kombinace rýže, kuřecího masa a aromatických koření, která vám přinese chuť Orientu. Tento autentický recept je vyváženým spojením jemného rýže a křupavého kuřecího masa s příjemným kořeněným aroma. Připravte si tento chutný pokrm a dejte svému jídelníčku nový exotický rozměr.
Suroviny
- 400 g rýže basmati
- 400 g kuřecího masa
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 čajová lžička mleté kurkumy
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 čajová lžička mletého koriandru
- 1 čajová lžička sůl
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
- šťáva z 1 citronu
- 4 lžíce oleje
Postup
- Rýži dejte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Poté sceděte a opláchněte pod tekoucí vodou.
- V dalším hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a osmažte nakrájenou cibuli do zlatova. Přidejte nasekaný česnek, kurkumu, skořici, kmín, koriandr, sůl a pepř. Dusěte 2 minuty za stálého míchání.
- Přidejte nakrájené kuřecí maso a smažte ho dozdola dozlatova. Poté zalijte šťávou z citronu a dusíme další 5 minut, dokud maso není udělané a dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- V dalším hrnci zahřejte 2 lžíce oleje a přidejte rýži. Osmahněte ji dozlatova za občasného míchání.
- Nalijte do hrnce s rýží horkou vodu, tak aby rýže byla zcela zakrytá. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud je rýže na povrchu vysušená.
- Smažené kuřecí maso rozprostřete na povrch rýže ve formě kopce. Zakryjte pokličkou a nechte 10 minut odpočinout.
- Po 10 minutách opatrně promíchejte, aby se kuřecí maso spojilo s rýží. Podávejte teplé a případně ozdobte nasekanou petrželkou nebo koriandrem.