30. 7. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Indonéský guláš z rýže, známý také jako Nasi, je skvělá volba pro milovníky exotické kuchyně. Tento tradiční indonéský recept kombinuje výrazné chutě a lahodné koření s jemnou texturou rýže. Kombinace masa, zeleniny a aromatických bylinek vytváří bohatou a vyváženou skladbu chutí. Připravit Nasi doma je snadné a rychlé, což oceníte, pokud se chcete pokochat autentickými asijskými přísadami bez velkého úsilí. Dopřejte si jedinečný zážitek z Indonésie a vytvořte si doma tento výjimečný gulášový pokrm.
Suroviny
- 250 g dlouhozrnné rýže
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 1 paprika, nakrájená na kostičky
- 200 g kuřecího masa, nakrájeného na kousky
- 200 g vepřového masa, nakrájeného na kousky
- 100 g krevet
- 2 lžičky kari pasty
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky rybí omáčky
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá koriandr nebo petrželka na ozdobu
Postup
- Rýži důkladně propláchněte studenou vodou a dejte vařit do hrnce s osolenou vodou. Vařte podle návodu na obalu do měkka. Poté sceděte a nechte stranou.
- Na pánev si dejte olej a rozehřejte. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud nezezlátne. Poté přidejte nakrájenou mrkev, papriku a osmahněte.
- Přidejte nakrájené kuřecí a vepřové maso a smažte, dokud nezezlátne. Poté přidejte krevety a kari pastu a smažte zhruba minutu.
- Přidejte cukr, rybí omáčku a promíchejte. Přiveďte k varu, pak stáhněte teplotu a vařte pod pokličkou asi 15 minut, dokud maso není měkké a šťavnaté. Pokud je potřeba, přidávejte vodu nebo vývar.
- Přidejte uvařenou rýži k masu, promíchejte a vařte dalších 5 minut. Případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Servírujte na talířích a ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželkou.