29. 7. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na nejlepší lasagne alla bolognese je skvělou volbou pro všechny milovníky italské kuchyně. Lasagne je připravená s vrstvami chutného a sytého ragú boloňské omáčky, vyměklé vrstvy těstovin a šťavnatého sladkého sýru. Tento tradiční italský pokrm je zaručeně oblíbeným jídlem pro celou rodinu a překvapí vás svou jedinečnou kombinací chutí. Recept je snadný a rychlý na přípravu, takže si můžete vychutnat svou vlastní klasickou lasagni alla bolognese doma.
Suroviny
- 300 g mletého hovězího masa
- 300 g mletého vepřového masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 středně velká rajče
- 400 g krájených rajčat z plechovky
- 250 ml rajčatového protlaku
- 300 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový)
- 200 g plátkového sýra (Gouda, Cheddar nebo Parmezán)
- 250 g sušených lasagní
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička sušeného bazalku
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm jemně nakrájenou cibuli, česnek a na kostičky nakrájenou mrkev.
- Přidáme mleté hovězí a vepřové maso a smažíme, dokud nezežloutne a nestane se drobivé.
- Přidáme pokrájené rajče a dusíme dalších 5 minut.
- Přidáme krájená rajčata z plechovky, rajčatový protlak a vývar.
- Přidáme sušené oregáno, bazalku, sůl a pepř.
- Povaříme omáčku 15-20 minut, aby se promíchaly chutě.
- Vložíme jednu vrstvu sušených lasagní na dno zapékací mísy a potřeme je částí omáčky.
- Přidáme další vrstvu lasagní a opět potřeme omáčkou. Pokračujeme, dokud nevyužijeme všechny suroviny.
- Poslední vrstvu lasagní potřeme omáčkou a posypeme nastrouhaným sýrem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud lasagne nejsou zlatavé a sýr na povrchu rozpuštěný a lehce zesklovatělý.
- Lasagne necháme chvilku odpočinout a zchladnout, a poté je podáváme.