29. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Chutná pečená kachna s brusinkovou omáčkou, to je skvělá kombinace. Vyzkoušejte tento oblíbený recept a překvapte své chuťové pohárky dokonalou harmonií sladkého, kyselého a výrazného aroma kachny.
Suroviny
- 1 kachna
- 500 g brusinek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce octa
- 500 ml hovězího vývaru
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Kachnu omyjte a osušte.
- Pokrájejte cibuli na plátky a česnek na drobné kousky.
- Dovnitř kachny vložte polovinu cibule a česneku. Případně ji můžete také nádivkou naplnit.
- Kachnu osolte a opepřete z obou stran.
- Kachnu pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 2-2,5 hodiny, dokud nebude měkká a kůže zlatě hnědá.
- Během pečení pravidelně zalévejte kachnu vývarem.
- Zbývající část cibule a česneku smažte na pánvi a poté přidejte brusinky.
- Přidejte med, ocet a vývar a provařte krátce.
- Ochutnejte omáčku a podle chuti přidejte sůl a pepř.
- Kachnu vyndejte z trouby, nechte ji chvíli odpočinout a pak ji nakrájejte na porce.
- Servírujte s brusinkovou omáčkou a přílohou podle vlastního výběru (třeba s bramborovým knedlíkem nebo šťouchanými bramborami).