28. 7. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Indonéský satay s arašídovou omáčkou je lahodným pokrmem z jihovýchodní Asie, který si zamilují všichni milovníci exotického jídla. Toto jednoduché a rychlé receptura vás přenese do chutí Orientu. Jemně marinovaná kuřecí kousky se grilují na špejli a podávají se s pikantní arašídovou omáčkou. Dopřejte si nezapomenutelnou chuťovou jízdu a vyzkoušejte indonéský satay s arašídovou omáčkou již dnes!
Suroviny:
- 500 g kuřecího masa (nejlépe prsíčka)
- 10 dřevěných špejli
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého kmínu
- ¼ lžičky mletého kajenského pepře
- hrst arašídů (na ozdobu)
- olej na grilování
Postup:
- Navlhčete špejle vodou, aby nehořely při grilování.
- Nařežte kuřecí maso na kousky a navařte na špejle.
- Smíchejte sójovou omáčku, rybí omáčku, třtinový cukr, česnek, citronovou šťávu, koriandr, kmín a kajenský pepř v míse.
- Naložte špejle s kuřecím masem do marinády a nechte marinovat minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.
- Oheň na grilu rozpalte na střední teplotu.
- Maso z špejlí opatrně odejměte a grilujte na ohni asi 3-4 minuty z obou stran, dokud nejsou plně propečené.
- Při grilování občas maso otáčejte a potírejte marinádou.
- Arašídy opečte na pánvi bez oleje, nechte vychladnout a jemně nasekejte.
- Satay podávejte s arašídovou omáčkou a posypané opečenými arašídy.