28. 7. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Korejská polévka Kimchi Jjigae je tradiční a chutná korejská specialita plná silných a pikantních chutí. Tato polévka je připravena z kyselého kimchi, slaniny, vepřového masa a dalších sezónních zelenin, které vytvářejí bohatou a hlubokou chuťovou paletu. Tato lahodná polévka je zvláště oblíbená mezi milovníky ostré kuchyně a je ideální pro příjemné zahřátí v chladnějších dnech. Uvařte si vlastní korejskou polévku Kimchi Jjigae a objevte neodolatelnou kombinaci kyselosti, koření a tradičních korejských chutí.
Suroviny:
- 200 g kyselého zelí Kimchi
- 150 g vepřového masa (krk nebo plecko)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička červené papriky
- 1-2 lžičky červeného papričkového prášku Gochugaru (dle chuti)
- 2 lžičky rybího (či miso) vývaru
- 1 blok tofu
- 2 hrsti mladé cibulky
- 2 hrsti křentu
- 2 hrsti houby shiitake
- sůl, pepř, olej
Postup:
- Na pánvi ohřejte olej a osmažte nakrájenou cibuli a česnek do zlatova.
- Přidejte na plátky nakrájené vepřové maso a opékejte ho do hněda.
- Přidejte na plátky nakrájené houby shiitake a osmažte je spolu s masem.
- Přidejte Kimchi, sójovou omáčku, červenou papriku a Gochugaru.
- Podlijte vodou a nechte vařit asi 10 minut.
- Přidejte rybí (či miso) vývar, na kostičky nakrájený tofu, mladou cibulku a křen.
- Vařte dalších 5 minut.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Podávejte s rýží.