28. 7. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Houbový guláš s pečenými brambory je chutný a sýravý recept, který potěší milovníky hub. Hříbky a žampiony se dusí v husté omáčce s cibulí, česnekem a zeleninou, přidává se také rajčatový protlak a aromatické koření. K dokonalosti se podává s křupavě pečenými brambory, které jsou perfektním doplňkem k této lahůdce. Vyzkoušejte tento recept a užijte si bohatou, sytou chuť tohoto houbového guláše ve spojení s křehkými bramborami. Vaše chuťové pohárky budou nadšeny!
Suroviny:
- 500 g směsi hub (např. žampiony, lišky, hřiby)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke vaření
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek a houby a smažte, dokud nezměknou.
- Počkejte, až houby vypustí vodu a pak přidejte mletou papriku a kmín.
- Po minutě zalijte zeleninovým vývarem a vařte 10 minut.
- Přidejte smetanu a nechte provařit.
- Smíchejte hladkou mouku s trochou vody a přidejte do hrnce.
- Dobře promíchejte a vařte ještě 5 minut, dokud se omáčka nezahustí.
- Případně dosolte a opepřete podle chuti.
- Mezitím si připravte pečené brambory. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a dejte péct do vyhřáté trouby na 200 °C po dobu přibližně 30 minut, dokud nebudou zlatě hnědé a měkké.
- Gulaš podávejte s pečenými brambory.