27. 7. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Chřestový salát s holandskou omáčkou je dokonalým letním pokrmem plným svěžích chutí. Zelený chřest je spolu s jemnými listy salátu hlavní ingrediencí, zatímco křehká holandská omáčka dodává salátu bohatou a krémovou chuť. Tento jednoduchý salát je ideální jako předkrm nebo lehký hlavní chod. Vyzkoušejte ho a nechte se unést kombinací jemnosti chřestu a lahodné omáčky.
Suroviny
- 500 g chřestu
- 2 vejce
- 2 lžíce másla
- 1 šalotka, jemně nasekaná
- 2 lžíce bílého vinného octa
- sůl
- svazek petrželky, jemně nasekaná
Postup
- Chřest očistěte a odstraňte tvrdé konce.
- V hrnci s vroucí osolenou vodou chřest spařte po dobu 3-4 minut, dokud nezměkne.
- Mezitím ve druhém hrnci přiveďte vodu k varu a v ní uvařte vejce natvrdo (cca 8-10 minut).
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm jemně nasekanou šalotku.
- Přidejte bílý vinný ocet a nechte chvíli vařit, aby se odpařila šťáva.
- Přidejte spařený chřest a promíchávejte, dokud se dobře neomezí s omáčkou.
- Vejce oškrábejte, nakrájejte na čtvrtky a přidejte do salátu.
- Přimíchejte jemně nasekanou petrželku.
- Salát dochuťte solí podle chuti.
- Servírujte a podávejte ještě teplý.