27. 7. 2023
Autor: Michaela Srncová
Falafel s pikantní omáčkou tahini
zdroj: Recepty 24/7

Navoňte svůj jídelníček lahodným receptem na domácí falafel s pikantní omáčkou tahini. Tento tradiční arabský pokrm přináší křupavé a aromatické kuličky ze směsi naklíčených fazolí, česneku a čerstvé zeleně. K tomu servírujte osvěžující tahini omáčku s citronovou šťávou a kajenským pepřem, která tomuto jídlu dodává neodolatelnou pikantnost. Falafel s pikantní omáčkou tahini je nejen výtečným mlsáním, ale také skvělou vegetariánskou a bezlepkovou alternativou. Navíc se tento recept dá snadno přizpůsobit vašim chutím přidáním oblíbených koření nebo zeleniny. Vyzkoušejte tento výtečný falafelový recept ještě dnes a užijte si lahodnou a vyváženou večeři plnou exotických příchutí. Nasledujúci recept je na „Falafel s pikantnou omáčkou tahini“:

Suroviny:

  • 1 hrnček sušených cícerových bobov
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1/4 šálky nasekaného petržlenu
  • 1/4 šálky nasekaného koriandru
  • 1 čajová lyžička mletého koriandra
  • 1 čajová lyžička mletého ras-el-hanout (arabské korenie)
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej kurkumy
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice múky
  • 2 polievkové lyžice sezamového semienka
  • 1/2 čajovej lyžičky sójovej omáčky
  • 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
  • 3 polievkové lyžice rastlinného oleja na vyprážanie

Postup:

  1. Naplňte hrniec s cícerovými bobami trochou vody a nechajte ich namočiť niekoľko hodín. Potom ich prepláchnite a vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou. Varíme približne 15 – 20 minút, kým sa bobky neuvária. Odrázame od vody a necháme vychladnúť.
  2. Do veľkej misy pridajte vychladnuté cícerové boby, nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak, petržlen a koriander. Pridajte mletý koriander, ras-el-hanout, kurkumu, soľ a korenie. Premiešajte do hladka.
  3. Pridajte múku a sezamové semienko k zmesi a dôkladne premiešajte, kým sa všetko nedá dokopy.
  4. Vytvorte malé guľôčky z cícerového cesta a stlačte ich do tvaru plackov. Hotové falafel položte na plech s papierom na pečenie.
  5. Zahrejte olej na panvici a opražte falafel z oboch strán, kým nebudú zlatisté a vonia chutne.
  6. Na prípravu omáčky tahini zmiešajte sójovú omáčku a citrónovú šťavu. Podávajte s vypráženým falafelom.

Prajem vám dobrú chuť!

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *