27. 7. 2023
Autor: Michaela Srncová
Irácký rýžový piláf s kuřetem
zdroj: Recepty 24/7

Pokud hledáte skvělý recept na irácký rýžový piláf s kuřetem, jste na správném místě! Tento autentický irácký pokrm je plný zvláštních chutí a výrazných koření, které vám rozproudí chuťové buňky. Měkké kuřecí maso perfektně kontrastuje s nadýchanou rýží, zatímco směs koriandru, skořice a dalších bylinek zanechá žhavou stopu na vašem jazyku. S naším podrobným návodem vytvoříte dokonalý irácký rýžový piláf s kuřetem, který oslní vaši rodinu i hosty na večeři. Nechte se unést chutěmi Orientu a vyzkoušejte tento jedinečný recept ještě dnes!

Suroviny

  • 400 g kuřecího masa (bez kostí)
  • 2 hrnky dlouhozrnné rýže
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky mletého skořice
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • špetka chilli papriček (podle chuti)
  • šťáva z 1 citronu
  • hrst nasekané petrželky
  • hrst nasekané máty
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Nejdříve si připravíme všechny suroviny. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Petrželku a mátu nasekáme a citron vyšťávujeme.
  2. V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejeme olivový olej a orestujeme na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  3. Přidáme kuřecí maso a smažíme ho dozlatova. Poté přidáme všechny koření – kmín, papriku, kurkumu, skořici, koriandr a chilli – a krátce restujeme, aby se koření probudilo.
  4. Přidáme rýži a smažíme ji se zbylými ingrediencemi asi 1-2 minuty, dokud se nesklovatí.
  5. Zalijeme směsí, kterou připravíme z 4 hrníčků vody a citronové šťávy. Přisolíme a opepříme podle chuti. Přivedeme k varu a pak snížíme teplotu na minimum.
  6. Pokryjeme pokličkou a necháme rýži vařit asi 15-20 minut, dokud nebude měkká a voda neodpaří. Občas promícháme, aby se rýže nepřipálila.
  7. Když je rýže hotová, vypneme oheň a necháme piláf odpočinout pod pokličkou dalších 5 minut.
  8. Před servírováním vmícháme do piláfu nasekanou petrželku a mátu.
  9. Piláf podáváme jako samostatné jídlo nebo s různými přílohami, například s jogurtem nebo salátem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *