27. 7. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Marocký tajine s jehněčím masem je lahodná a exotická pokrmová specialita, která vám přivede do kuchyně atmosféru orientálního Maroka. Jehněčí maso se pomalu dusí spolu s aromatickými kořením, jako je zázvor, skořice a kurkuma, která mu dodávají bohatou chuť a vůni. Kombinace sladkých sušených švestek a medu přidává receptu dokonalou rovnováhu mezi sladkostí a kořením. Tajine je podávaný s kousky syrových mandlí a čerstvou petrželkou, které dodávají pokrmu krásnou texturu a vzhled. Ponořte se do tajemných chutí a vůní Maroka s tímto úžasným receptem na marocký tajine s jehněčím masem.
Suroviny:
- 500 g jehněčího masa (na kosti)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mleté papriky
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletých hřebíčků
- ½ lžičky mletého pepře
- ½ lžičky soli
- 4 rajčata
- 1 hrnek oloupaných mandlí
- 1 hrst rozinek
- 1 citron
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Na rozpáleném oleji osmahněte na kostičky nakrájené jehněčí maso, dokud nezezlátne z obou stran.
- Přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Orestujte, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidejte všechny koření (koriandr, kmín, kurkumu, papriku, skořici, zázvor, hřebíček, pepř a sůl) a promíchejte.
- Přidejte oloupaná rajčata a nechte vařit, dokud se rozpadnou.
- Přidejte oloupané mandle a promíchejte. Přidejte také rozinky.
- Pokud je tajine příliš suchý, přidejte trochu vody. Povařte pod pokličkou na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud není maso měkké a dochucené.
- Případně můžete přidat několik kostek cukru nebo medu, aby bylo jídlo sladší.
- Při podávání posypte jídlo nastrouhanou kůrou z citronu a čerstvou nasekanou petrželkou.