27. 7. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte chuťovou explozi? Vyzkoušejte tento úžasný íránský rýžový pokrm s kuřetem. Kombinace šťavnatého kuřecího masa, aromatických koření a jemného chuti basmati rýže vám zaručeně potěší chuťové buňky. Připravit tento tradiční íránský recept je snadné a výsledek stojí za to – křupavá kůrka na kuřeti s podušenou rýží, která se rozplývá v ústech. Přidejte do svého kuchařského repertoáru tuto lahodnou pochoutku a přesvědčte se sami.
Suroviny
- 500 g rýže
- 500 g kuřecího masa
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 hrst rozinek
- 1 hrst mandlí
- 1/2 hrnku vody
Postup
- Nejprve opláchněte rýži pod tekoucí vodou, dokud není voda čistá. Pak ji nechte namočenou ve studené vodě minimálně na 30 minut.
- V hrnci s osolenou vodou uvařte kuřecí maso, dokud není měkké. Poté ho nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli a česnek nasekejte na jemno. Rozinky dejte na pár minut do teplé vody, aby změkly. Mandle opražte na pánvi bez oleje, dokud nezežloutnou.
- Na pánvi si rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a osmahněte je dozlatova.
- Přidejte kurkumu, kmín, koriandr, sůl a pepř a promíchejte.
- Poté přidejte nakrájené kuřecí maso a opékejte ho dozlatova. Můžete přidat trochu vody, pokud máte pocit, že se jídlo příliš lepí na pánev.
- Poté odeberte rýži z vody, v které se namáčela, a přidejte ji ke kuřecímu masu. Přidáme 1/2 hrnku vody a vaříme, dokud rýže nezměkne a veškerá voda se nevstřebá.
- Přidejte rozinky a opékané mandle. Dobře promíchejte.
- Pokud je rýže příliš suchá, přidejte trochu vody a nechte ji chvilku povařit.
- Hotový pokrm podávejte teplý a můžete ho ozdobit opraženými mandlemi.