26. 7. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Marocký tagine s kuřetem a olivami je lahodný a aromatický pokrm, který vás zavede do hlubin tradiční marocké kuchyně. Tento recept kombinuje šťavnaté kuřecí maso, bohaté koření a chutné zelené olivy, aby vytvořil jedinečnou chuťovou explozi. Tagine je připraven ve speciálním nádobě, která umožňuje pomalé vaření a uchovávání přirozených chutí. Během vaření se maso krásně zjemňuje a vstřebává závany exotických koření, jako je skořice, zázvor a kurkuma. Olivy pak dodávají pokrmu pikantní a osvěžující nádech. Marocký tagine s kuřetem a olivami je skvělou volbou pro milovníky exotické kuchyně, kteří chtějí vyzkoušet něco nového a unikátního.
Suroviny
- 500 g kuřecího masa (stehna)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička skořice
- 200 g zelených oliv
- 400 g rajčat z konzervy
- 1 citron
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
Postup
- Nejprve si připravíme marinádu. Nakrájíme cibuli na drobné kostičky a stroužky česneku na plátky. Do mísy dáme šťávu z jednoho citronu, olivový olej a všechny koření (koriandr, kmín, papriku, kurkumu a skořici). Směs důkladně promícháme.
- Kuřecí stehna rozkrájíme na menší kousky a dáme do marinády. Necháme marinovat minimálně hodinu nebo ideálně přes noc.
- Na rozpálené pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahlejeme na něm nakrájenou cibuli. Přidáme marinované kuřecí maso a za stálého míchání opékáme, dokud nezežloutne.
- Přidáme na kostičky nakrájený česnek a olivy. Promícháme.
- Přidáme rajčata z konzervy a dobře promícháme, aby se všechny chutě spojily.
- Zakryjeme a vaříme na mírném ohni přibližně 30 minut, dokud maso nezměkne.
- Před podáváním můžeme pokrm ozdobit nasekanou petrželkou nebo koriandrem.